De basics van budgetteren.

De meeste mensen hebben niet de luxe dat zij zich alles kunnen permitteren en zonder kijken geld kunnen uitgeven. Het merendeel van de Nederlanders heeft per maand een bepaald budget dat zij kunnen uitgeven zonder dat zij in de financiële problemen zullen komen. Een manier om uw uitgaven in de gaten te houden om te zorgen dat u niet te veel uitgeeft is plannen waar u uw geld aan uitgeeft. Dit is niet alleen een manier om geld te besparen maar ook om bijvoorbeeld uit de financiële problemen te komen. Dit plannen van uw inkomsten en uitgaven noemt men ook wel budgetteren. Dit betekent overigens niet dat budgetteren hetzelfde is als bezuinigen, het is namelijk alleen een manier om te zien waaraan u uw geld uitgeeft en hoe u geld kunt besparen. De bekendste manier van budgetteren is het bijhouden van een huishoudboekje.

Budgetteren met een budgetplan

In een budgetplan kunt u op tijd zien wanneer u (eventueel) geld tekortkomt. Wat u dan kuntdoen is of uw geld opnieuw budgetteren, dus dat u uw inkomsten en/of uitgaven wijzigt. U kunt bijvoorbeeld minder geld uit geven aan een andere kostenpost. En andere oplossing is om een doorlopend krediet af te sluiten. Een doorlopend krediet is een lening met een maximale bestedingsmogelijkheid. Maandelijks lost u de lening gedeeltelijk af en dit afgeloste deel kunt u eventueel later weer opnemen. Dit aflossen kunt u meenemen als u uw financiën gaat budgetteren en zo hoeft u zich ook geen zorgen te maken dat u bijvoorbeeld vergeet af te lossen. 

Een doorlopend krediet budgetteren

Als u een lening heeft afgesloten dan is het niet slim om al het geld direct uit te geven. Zowel in uw budgetplan als met uw krediet moet u altijd wat overhouden voor onverwachte uitgaves. Het kan namelijk maar zo zijn dat uw wasmachine onverwachts kapotgaat of dat ueen nieuwe televisie moet aanschaffen. Als u het bedrag dat u hiervoor ‘gereserveerd’ hebt niet heeft uitgegeven, dan kunt u deze een volgende periode gebruiken of gebruiken om uw doorlopend krediet (gedeeltelijk) af te lossen. Dat laatste is aan te raden omdat u alleen rente betaalt over het opgenomen gedeelte van de bestedingsruimte van de lening.

Inkomsten en uitgaven

Een budgetplan hoeft overigens niet ingewikkeld te zijn, omdat u niet alle inkomsten en uitgaven gedetailleerd hoeft op te nemen. U hoeft niet alle kleine geldstromen in uw plan te benoemen omdat u dan eenvoudig het overzicht kwijtraakt. Het belangrijkste zijn uwinkomsten, dus niet alleen het salaris of uw uitkering, maar dus ook uw doorlopend krediet en uw uitgaven. Alle uitgaven kunt u in categorieën indelen, zoals boodschappen, hobby, abonnementen, enz. Het is aan te raden om het aflossen van leningen, en dus ook die van uw doorlopend krediet, als eerste te noemen, omdat dit vaak het belangrijkst is. Meer informatie over de details van het budgetteren kunt u vinden op deze pagina. Het budgetplan hoeft dus niet al te uitgebreid te zijn, u moet namelijk wel goed overzicht kunnen houden. Zo is een klein huishoudboekje al goed genoeg om uw financiën te kunnen budgetteren. Een voordeel hierbij is dat u deze altijd met u mee kunt nemen en zo dus nooit uw financiële administratie uit het oog verliest.  

Duidelijk is dat budgetteren zeer handig kan zijn, vooral als u uw financiën op orde wilt maken en wilt weten hoeveel u elke maand te besteden hebt en hoeveel u eventueel overhoudt. Naast het hebben van overzicht heeft budgetteren ook een ander groot voordeel, zo kunt u er namelijk achter komen of dat u recht heeft op bepaalde toeslagen. Budgetteren kan in het begin lastig zijn, maar hoe vaker u dit doet, hoe eenvoudiger het wordt. Budgetteren is namelijk te leren!