Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een krediet die doorheen de jaren eigenlijk aanzienlijk populairder is geworden. Vroeger moest niemand immers weten van een doorlopend krediet.

Het was in eerste instantie immers een bijzonder duur en vooral onveilig krediet. Voor u het wist kreeg u te maken met schulden waar u niet meer tegen opgewassen bent… Of dat dachten de meeste potentiĆ«le kredietnemers toch… De werkelijkheid is dat een doorlopend krediet inderdaad risico’s met zich meebrengt, maar wanneer u er op een correcte manier mee omgaat voorziet deze u ongetwijfeld van heel wat nieuwe mogelijkheden. In dit artikel vertellen we u graag alles wat u wenst te weten over het doorlopend krediet.

Hoe werkt een doorlopend krediet?

Allereerst is het voor u als kredietnemer van belang dat u er rekening mee houdt dat een doorlopend krediet geen gewoon standaard krediet is. Wanneer u de keuze maakt om een doorlopend krediet af te sluiten kiest u immers voor een krediet waarbij er mogelijkheden voor handen zijn om meer af te betalen dan het vast maandelijkse bedrag alsook om reeds afbetaalde bedragen terug op te vragen.

Dit alles zorgt er voor dat de kans dat de kredietverstrekker financiƫle boetes kan innen op een doorlopend krediet zeer klein wordt. U mag immers al behoorlijk van de kredietvoorwaarden afwijken om tegen een bepaalde beperking aan te lopen. Zelfs de einddatum van de kredietovereenkomst kan verplaatst worden. Hoe dan ook hebben deze uitzonderlijk flexibele voorwaarden hun invloed op de kostprijs van het krediet en dat is nu precies waar het schoentje knelt.

Doorlopend krediet is flexibel, maar niet goedkoop

Een doorlopend krediet is zoals u hierboven reeds heeft kunnen lezen een zeer flexibel krediet. Wat de intrest op een dergelijke kredietvorm betreft moet u er rekening mee houden dat deze vrij hoog ligt. Zeker wanneer we de kostprijs van een doorlopend krediet vergelijken met bijvoorbeeld een persoonlijke lening zien we dat deze laatste veel goedkoper is. Aan de andere kant heeft u een belangrijk stukje van de kostprijs zelf in handen. Voor een doorlopend krediet geldt immers dat, hoe lager het openstaande bedrag is, des te lager ook de kosten zijn die worden aangerekend.

Probeer een doorlopend krediet vooral niet af te sluiten om constant tegen de limieten aan te leunen, want dan zult u na enige tijd merken dat de kosten behoorlijk hoog kunnen oplopen. Zeker gezien het feit dat een doorlopend krediet eigenlijk (in theorie) levenslang kan lopen brengt dit zeker de nodige risico’s met zich mee. Wanneer u een doorlopend krediet echter op een verstandige en doordachte manier gebruikt is er geen enkele reden om geen gebruik te maken van deze kredietvorm.