Hoe werkt een rekening courant krediet?

Vandaag de dag zijn er heel wat verschillende kredietvormen op de financiƫle markt terug te vinden.

Het is allereerst natuurlijk nog steeds mogelijk om te kiezen voor een gewoon krediet op afbetaling, maar ook andere kredietvormen worden steeds aantrekkelijker. Denk hierbij maar eens aan het doorlopend krediet of in dit geval het rekening courant krediet. Een rekening courant krediet is wanneer we er dieper op ingaan eigenlijk geen standaard krediet.

Een rekening courant krediet biedt de persoon in kwestie namelijk de mogelijkheid om een bepaald bedrag op zijn of haar rekening in het rood te gaan. Over dat bedrag wordt een bepaalde intrest berekend. Hoe dan ook is dit een zeer flexibele kredietvorm, want in principe beschikt u steeds over de mogelijkheid om kapitaal terug op te vragen of versneld af te lossen. We gaan er in dit artikel graag verder op in.

De kostprijs van een rekening courant krediet

Vooraleer een rekening courant krediet af te sluiten zult u natuurlijk op de hoogte willen zijn van de precieze kosten die aan een dergelijke lening zijn verbonden. We hebben op dat vlak goed nieuws voor u. In 99 procent van de gevallen wordt de intrest op een rekening courant krediet immers berekend aan de hand van het bedrag dat u daadwerkelijk in min staat. Met andere woorden, wanneer u een rekening courant krediet afsluit voor een bedrag van 10.000 euro, maar u slechts 1.000 euro in min staat zullen de kosten berekend worden op die 1.000 euro. Op deze manier heeft u grotendeels zelf in handen hoeveel kosten u voor uw rekening courant krediet moet betalen en dat maakt het voor veel mensen natuurlijk bijzonder interessant.

Hoe werkt een rekening courant krediet precies?

Een rekening courant krediet is een zeer eenvoudig krediet. Wanneer u een dergelijk krediet bij de bank aanvraagt zal deze mede aan de hand van uw inkomen bepalen welk bedrag u in min kunt gaan. Vervolgens wordt er een kredietlijn aan uw bankrekening gekoppeld waardoor u probleemloos meer kunt betalen dan wat er daadwerkelijk op uw rekening staat. U moet er wel rekening mee houden dat ook een rekening courant krediet veelal over een bepaalde einddatum beschikt. Tegen die tijd moet uw bankrekening met andere woorden terug volledig zijn aangezuiverd. Is dat niet het geval, dan heeft de bank het recht om zogenaamde verwijlintresten aan te rekenen.

Tot slot bestaan er ook nog rekening courant kredieten waarbij de kredietlimiet maandelijks kleiner wordt. In dit geval wordt het krediet automatisch afgelost en bent u er zeker van dat de volledige kredietlimiet tegen de einddatum is afbetaald.