Waar moet je op letten bij het oversluiten van een lening?

De economie is een bewegend mechanisme dat door meerdere ontwikkelingen in de wereld continu verandert. Over het algemeen gaat het goed met de economie maar soms belanden we in een crisis ook wel recessie genoemd. Tijdens deze gebeurtenissen kan het zijn dat de rentetarieven veranderen en is het soms voordeliger om je huidige lening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker.

Hoewel een lening oversluiten natuurlijk goed klinkt zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In dit blog geven we je een aantal tips waarmee een lening oversluiten een stuk leuker en makkelijker wordt.

lening oversluiten contract

Let op de boete!

Afhankelijk van wat voor een soort lening je hebt, kan het zijn dat er een boete betaald moet worden wanneer je je contract opzegt een een lening wilt oversluiten. Dit is dan ook meteen de #1 reden die mensen weerhoudt om naar een andere lening te kijken laat staan te vergelijken of ze er voordeliger uit kunnen komen.

Toch hoeft dit geen drempel te zijn. Wanneer de rentetarieven zodanig laag zijn bij de nieuwe lening verstrekker, kan het zo zijn dat het zelfs na het betalen van een boete nog voordeel oplevert en je een goedkopere lening weet af te sluiten.

Om dit te realiseren zul je alles goed moeten doorrekenen. Een financieel adviseur kan je hier goed bij helpen.

lening oversluiten

Leningen vergelijken en oversluiten.

Omdat rentetarieven altijd veranderen is het slim om regelmatig meerdere banken en kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken. Dit hoeft niet elke week of maand, maar het kan de moeite zijn om het financieel nieuws in de gaten te houden en bij grote rentewijzigingen om je heen te kijken bij andere aanbieders. een lening vergelijken hoeft niet veel tijd te kosten en kun je het beste doen bij een website die alles al voor je heeft uitgezocht en in een mooi tabel heeft vermeld. Op deze website kun je je lening vergelijken in een mooi overzicht met alle andere banken en kredietverstrekkers.

Nog meer voordeel bij het oversluiten.

Niet alleen een lager rentetarief kan al veel voordeel opleveren. Ook kan het nemen van een kortere looptijd je flink wat euro’s besparen. Hou wel rekening met het feit dat een kortere looptijd met een hogere lening er juist voor zal zorgen dat je meer gaat betalen. Doorgaans heb je bij een lening met een kortere looptijd een hogere rente, maar omdat het bedrag waar je rente over betaald snel afneemt en minder wordt, kun je hier in veel gevallen voordeliger mee uitkomen.

Bij een langere looptijd betaal je vaak minder rente, maar omdat de lening langer duurt ben je aan het eind van de looptijd weer meer geld kwijt aan de rente die je hebt moeten betalen. Wat dat betreft is het slim om een financieel adviseur in te schakelen die je kan helpen met het vinden van de juiste bank een lening met de perfecte balans hierin.

leningen vergelijken

Informeer jezelf.

Zoals je ziet zijn er veel aspecten waar je rekening mee moet houden bij het oversluiten van een lening. Jezelf goed informeren door het vergelijken van leningen en rentetarieven van meerdere kredietverstrekkers is een noodzaak voor het vinden van een goedkope lening.

Het helpt ook om er met vrienden en familie over te praten. Zo kom je nog meer te weten over de verschillende leningen en constructies die andere hanteren. Niet alle banken lopen altijd te koop met hun voordeligste lening maar kom je hier juist achter door er met bekenden over te praten. Wat dat betreft loont het om je goed te verdiepen in de wereld van rente, leningen en banken.